Вторник, 23.04.2024, 13:06
Приветствую Вас Гость | RSS

ДубCrossing: сделаем Мир зеленее

Главная » 2014 » Ноябрь » 12 » Неврожай жолудів: застереження лісників та натуралістів
09:48
Неврожай жолудів: застереження лісників та натуралістів

Неврожай жолудівМинулого року гілки дерев ломилися під вагою жолудів, чого не скажеш про цьогорічний урожай. На превеликий жаль, для усіх білочок, кабанчиків, мишок, сойок, оленів та навіть маленьких дітей 2014 рік може стати одним із найгірших для збору жолудів.

Понад 100 видів птахів і тварин включають жолуді у свій раціон. Для багатьох – в тому числі білок, ведмедів, бурундуків, тетерів та мишок – вони є основним джерелом харчування, найважливішим елементом виживання день у день.

Комісія з питань лісового господарства у Великій Британії звернулася в соціальних мережах до людей із проханням повідомляти про розташування англійських дубів (Quercus Robur) із великою кількістю жолудів.

«Ми передбачаємо, що цього року майже не побачимо урожаю жолудів. Даний процес є природним явищем: в один рік ми можемо спостерігати мільйони плодів на дубах, тоді як наступного року – жодного», – каже Метью Оутс із Національного лісового фонду Великої Британії.

«Насправді, й досі невідомо, чи цей процес несе користь для еволюції дуба. Оскільки звірятка не з’їдають усі жолуді за рік, то з часом ці плоди можуть прорости та перетворитися в майбутні дуби.Попередні роки вчать маленьких жителів лісів та парків робити більші запаси жолудів, адже наступного року вони можуть не знайти жодного горіха на звичних місцях».

Комісія з питань лісового господарства у Великій Британії закликала лісників та лісових власників знизити ризик зникнення дубів та інших дерев через захворювання та зміни температури, що пов’язано із зміною клімату.

«Здатність до відновлення лісових масивів у Великій Британії залежить від селекціонування порід дерев. У цьому питанні важливим є прогнозування не теперішніх, а майбутніх кліматичних умов».

«Ми закликаємо усіх садити дерева на правильних ділянках, в іншому випадку вони можуть бути неадаптовані до нинішніх та майбутніх умов. Таким чином, ми радимо людям саджати дерева, які були вирощені у Великій Британії, але на південніших територіях. Тобто на північних ділянках саджати ті, які були вирощені в південних регіонах, а на півдні – вирощені у Франції».

«Оскільки проблема урожайності є, ми закликаємо саджати дерева заздалегідь, щоб не зіштовхнутися із проблемою дефіциту жолудів у майбутньому». 

В Україні вже стартував схожий проект Дубcrossing, суть якого полягає у зборі та обміні жолудями, пророщуванні їх на власному підвіконні та висадці молодих дерев у відкритий ґрунт повесні. Результатом дій так званих дубкросерів може бути цілий «інтернаціональний» парк із дерев з усього Світу.

КліматІнфо є активним учасником проекту. Детальніше можна прочитати тутФотографії подивитисятут. Приєднуйтеся!

Для КліматІнфо переклала та підготувала Галя Гриценко

Редактор: Наталія Гусарук

Категория: Новости о дубах | Просмотров: 952 | Добавил: Vlados | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа
Категории раздела
Новости проекта [6]
Всё что происходит с dubcrossing
Новости партнеров [3]
Все новости от партнеров связанных с dubcrossing
Новости о дубах [1]
Интересные факты о дубах
Облако тегов
Мы в соцсетях
Поиск
Календарь
«  Ноябрь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 9
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0